12 DE MAIG
Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la SFC/EM
i d'altres SSC (SQM-EHS)


    

Dia Mundial FM-SFC 2018

 

El 12 de maig es commemora oficialment el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica (també coneguda en alguns països com a Encefalomielitis Miàlgica), si bé s'hi ha anat incloent altres Síndromes de Sensibilització Central, com ara la Sensibilitat Química Múltiple i l'Electrohiper-sensibilitat.

La data del 12 de maig va ser triada en record de l'infermera Florence Nightingale (nascuda el 12 de maig de 1820), fundadora de la primera escola d'infermeria moderna i qui va lluitar pels drets de les persones que van patir discapacitats a la guerra de Crimea.
Es pensa que Florence Nightingale va patir fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica durant gran part de la seva vida.
En homenatge a aquesta pionera de la infermeria moderna, el 12 de maig també se celebra el Dia Internacional de la Infermera (o de la Infermeria).

Actualment, tant la fibromiàlgia com la síndrome de fatiga crònica s’inclouen dins les Síndromes de Sensibilització Central, concepte relativament recent que engloba altres processos com la sensibilitat química múltiple i l’electrohipersensibilitat, i també la síndrome de cames inquietes, la síndrome de colon irritable, etc., moltes d’elles relacionades entre sí però amb la seva codificació i les seves característiques pròpies.

La fibromiàlgia (FM) és caracteritza per un dolor generalitzat, que pot ser constant o fluctuant, que afecta sobretot músculs i tendons, sense que s’observi cap lesió aparent. Aquest dolor pot arribar a ser molt sever i sovint s’acompanya de son no reparador, cansament extrem, mals de cap i trastorns cognitius, entre d’altres símptomes.

La síndrome de fatiga crònica o encefalomielitis miàlgica (SFC/EM) causa una fatiga significativa i persistent davant de petits esforços, tant físics com mentals, que empitjora amb l’activitat i que no millora amb el repòs. Sovint provoca també una disminució del rendiment cognitiu, insomni i son no reparador, dolor muscular i/o articular, entre d’altres símptomes.

La sensibilitat química múltiple (SQM) és la pèrdua de tolerància a substàncies químiques presents en l’entorn (combustibles, dissolvents, pesticides...) i a productes d’ús habitual (ambientadors, desinfectants, perfums, suavitzants...), que es manifesta amb símptomes en diferents òrgans i sistemes, en exposar-se a petites quantitats d’agents químics diversos.

L’electrohipersensibilitat (EHS) és la intolerància als camps electromagnètics que es troben al nostre entorn (telefonia mòbil, wifi, línies d’alta tensió...) i provoca en les persones afectades símptomes de diferent intensitat, fins al punt de perjudicar la seva vida professional, acadèmica i familiar.

Són malalties que afecten diferents sistemes del cos i provoquen, entre d’altres símptomes, una sensibilitat accentuada davant factors ambientals. Es tracta de malalties d’evolució irregular, fet que pot provocar que a vegades la persones pugui mantenir el dia a dia amb normalitat i que en altres ocasions el dolor, el cansament o la hipersensibilitat es torni incapacitat i impedeixi fer vida normal.

Els símptomes no són visibles, però l’impacte en la vida de les persones que les pateixen és devastador. Veuen minvada la seva qualitat de vida i sovint pateixen incomprensió en l’entorn familiar, social, escolar, laboral i sanitari. Ens els casos més extrems, les persones afectades es veuen obligades a quedar-se a casa. Es tracta de malalties emergents que afecten cada vegada més població, i també més jove.

Millorant-ne la prevenció o evitant la utilització d’agents tòxics i contaminants i l’exposició a camps electromagnètics nocius, beneficiarem la salut de les persones afectades i de tota la ciutadania.

L’ACAF és la primera associació de Catalunya formada per persones afectades per aquestes malalties, i treballa conjuntament amb la Plataforma FAMILIARS FM-SFC-SQM.

Llaç Dia Mundial Fibromiàlgia i SFC/EM

Anys enrere, en els actes commemoratius del Dia Mundial de la FM i la SFC/EM, es repartien llaços de color taronja com a color vinculat a la reivindicació de la igualtat d'oportunitats per a les persones amb discapacitat; fins que, a nivell internacional, es va anar establint el llaç de color blau fosc o porpra com a símbol d'aquestes síndromes, sense que s'hagi acabat de definir un color que les englobi totes. Generalment, a nivell internacional, hom acostuma a trobar el llaç porpra o morat més vinculat a la FM, i el blau marí (en diversos tons) més vinculat a la SFC/EM. Pel que fa a la SQM, hom fa servir llaços de color groc, verd o una combinació de groc i verd.

L'any 2005, a fi de mantenir viu el significat del primer llaç que fèiem servir, alhora que anàvem adoptant els blaus que es feien servir en d'altres països, va dissenyar-se la imatge d'un llaç blau sobre un fons taronja.

En els actes commemoratius del Dia Mundial de la FM i la SFC/EM (i també de la SQM i l'EHS), com també en d'altres esdeveniments de divulgació, conscienciació i sensibilització social, es reparteixen aquests llaços entre la ciutadania, per tal de donar més visibilitat a aquestes síndromes i a fi de demanar un gest de solidaritat i suport envers les persones afectades.

Actualment, l'ACAF compta amb més de 4.500 persones associades i amb 40 punts d'atenció a 21 comarques de Catalunya on es desenvolupa un ampli programa d'activitats presencials. Per a les persones afectades que viuen lluny dels llocs de realització d'aquestes activitats, i per a aquelles que no disposen de temps, o que tenen dificultats per desplaçar-se (limitació funcional, alta sensibilitat a factors ambientals, persones al càrrec, etc.), l'associació ha desenvolupat el programa més complet d'activitats en línia específiques per a persones afectades per aquestes malalties, amb sessions setmanals de suport psicològic i emocional, tallers de recuperació funcional (taitxí, integració corporal, pilates adaptat, etc.), tallers d'estimulació cognitiva, tallers terapèutics d'expressió artística (artteràpia, musicoteràpia, etc.), conferències, xerrades i jornades. El programa comprèn activitats de dilluns a dissabte, en horari de matí i tarda, i a través de diferents plataformes per a facilitar la participació. Així mateix, les persones associades reben periòdicament informació d'interès per al col·lectiu: la revista sobre les SSC Biorritmes, publicacions, articles, àudios i vídeos sobre les malalties...), etc.

Des de la seva fundació, l'any 1999, l'ACAF treballa per a la millora de la qualitat de vida de les persones afectades:

- oferint atenció, informació i orientació de forma presencial, telefònica, per correu electrònic i per xarxes socials

- adaptant la seva activitat per apropar-la a les persones malaltes

- amb empreses i professionals, per aconseguir avantatges econòmics i logístics per a les persones afectades

- traslladant informacions rellevants i d'interès per al col·lectiu de persones afectades de síndromes de sensibilització central

- amb els diferents departaments de la Generalitat de Catalunya per a la millora de l'atenció a les persones afectades (atenció sanitària i social, ensenyament, etc.) i amb tots aquells agents que s'hi relacionen (societats científiques, col·legis professionals, etc.)

- en la divulgació dels coneixements sobre les malalties i en la sensibilització de la ciutadania envers les persones que les pateixen

En un dia com avui apel·lem novament a l’empatia de les persones, la societat civil i els poders públics de Catalunya perquè s'adhereixin a aquesta jornada, per tal que coneguin millor la complexitat del que viu i pateix més del 3% de la població a Catalunya, i a fi que s’avanci en el coneixement, la prevenció i l’abordatge sanitari i social d’aquestes malalties.

Per bé que cada dia gaudim de més recolzament per part de l’administració i de molts professionals de la salut, encara ens queda molta feina per fer per tal que les persones afectades tinguin l’atenció mèdica, el reconeixement social i el suport que necessiten, a fi i efecte que puguin assolir la millor qualitat de vida possible. De ben segur que, unint esforços, podrem seguir avançant en aquest camí de normalització i reconeixement.

 

ACTES DIVULGATIUS I DE SENSIBILITZACIÓ:

Enguany tindrà lloc una nova edició de la campanya de sensibilització social, #CatalunyadeBlau, que contarà amb el suport de punts d'informació presencial a diferents punts del territori. La feina d'informació, divulgació, sensibilització social i de visibilització que duem a terme no s’atura; poden veure alguns dels actes divulgatius que estem organitzant a l'apartat conferències i actes programats de la nostra web:

Conferències i actes programats

 

CAMPANYES DE SENSIBILITZACIÓ SOCIAL

 

#CatalunyadeBlau 2024

CatalunyadeBlau 2024

Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica/EM, i d'altres síndromes de sensibilització central (SQM-EHS), un any més, juntament a la Plataforma de Familiars FM-SFC-SQM, promovem la campanya de conscienciació i sensibilització social #CatalunyadeBlau, per tal que s'il·luminin de color blau fosc molts indrets del país, com també altres territoris dels Països Catalans, per donar visibilitat a les malalties i en solidaritat amb les persones afectades.

Enguany, tot i coincidir amb la convocatòria d'eleccions al Parlament de Catalunya, esperem comptar amb la solidaritat i el suport del territori. Aquest any 2024 ja han confirmat la seva participació els següents municipis i institucions de Catalunya, i n'esperem, també, d'altres indrets dels Països Catalans (el llistat s'anirà actualitzant a mesura que rebem les confirmacions):

 1. Abrera: Casa de la Vila
 2. Albesa: Casa de la Vila
 3. Alcanó: Campanar església parroquial de Sant Pere
 4. Amposta: Mercat Municipal
 5. Andorra La Vella: Fonts de la rotonda
 6. Arenys de Mar: Casa de la Vila
 7. Argentona: Campanar de l'església de Sant Julià
 8. Artesa de Segre: Casa de la Vila
 9. Ascó: Edificis municipals
 10. Badalona: edifici Capitania del Port de Badalona
 11. Barberà del Vallès: Casa de la Vila
 12. Barcelona: Casa de la Ciutat
 13. Barcelona: Centre Comercial Les Arenes
 14. Barcelona: Edifici Can Serra (Diputació de Barcelona)
 15. Barcelona: Edifici Històric Universitat de Barcelona
 16. Barcelona: Fonts de la Ciutat
 17. Barcelona: Gran Teatre del Liceu
 18. Barcelona: Museu Marítim i Muralles de les Drassanes
 19. Barcelona: Palau Robert
 20. Barcelona: Teatre Nacional de Catalunya
 21. Barcelona: Torre Glòries
 22. Begues: Casa de la Vila
 23. Bellcaire d'Urgell: Casa de la Vila
 24. Bellpuig d'Urgell: Casa de la Vila
 25. Besalú: Casa de la Vila
 26. Berga: Casa de la Vila
 27. Cabrera de Mar: Rotonda del Sindicat
 28. Calafell: Castell de Calafell
 29. Caldes d'Estrac: Casa de la Vila
 30. Calella: Casa de la Vila
 31. Calonge i Sant Antoni: indrets emblemàtics del municipi
 32. Canet de Mar: Biblioteca Pere Gual, La Masoveria i altres edificis municipals
 33. Canovelles: Centre cultural, Teatre-Auditori i font de la Plaça Núria Miralles
 34. Capellades: Coves del Capelló
 35. Cardedeu: Casa de la Vila
 36. Castelldefels: Plaça de les Palmeres
 37. Cervelló: Casa de la Vila
 38. Cervera: Campanar de l’església de Santa Maria de Cervera
 39. Ciutadella de Menorca: Antic Palau del Governador (actual Casa de la Vila)
 40. Cornellà de Llobregat: Casa Consistorial i Torre de la Miranda
 41. Creixell: Casa de la Vila
 42. Cubelles: Castell de Cubelles i Església de Santa Maria
 43. Cunit: Casa de la Vila
 44. Deltebre: Pont Lo Passador
 45. El Montmell: Casa de la Vila
 46. Falset: Casa de la Vila
 47. Figueres: Teatre Municipal El Jardí i Casa de la Vila
 48. Gandesa: Casa de la Vila
 49. Gavà: Ésser del Mil·lenni
 50. Gelida: Església Parroquial de Sant Pere
 51. Guissona: Casa de la Vila
 52. Hospitalet de Llobregat: Casa de la Vila
 53. Igualada: Casa de la Vila
 54. L'Aldea: Casa de la Vila
 55. L'Ametlla del Vallès: Casa de la Vila
 56. La Bisbal d'Empordà: Torre Maria
 57. La Bisbal del Penedès: Casa Consistorial
 58. La Garriga: Casa Consistorial
 59. La Palma de Cervelló: Casa de la Vila
 60. La Pobla de Lillet: Casa de la Vila
 61. La Roca del Vallès: Casa de la Vila
 62. Les Borges Blanques: Palau del Marquès d'Olivart (actual Casa de la Vila)
 63. Linyola: Campanar de Santa Maria
 64. Llançà: Casa de la Vila
 65. Lleida: Paeria de Lleida
 66. Malgrat de Mar: Lletres gegants del municipi
 67. Manlleu: Pont de Manlleu
 68. Martorell: Pont d'Anoia
 69. Martorelles: Lledoner de Can Puig
 70. Masquefa: Casa de la Vila
 71. Matadepera: Casa de la Vila
 72. Mataró: Casa de la Vila
 73. Mollet del Vallès: Museu Abelló
 74. Mont-Roig del Camp: Casa de Cultura i rotonda d'entrada
 75. Montblanc: Muralla de Montblanc
 76. Montgat: Casa de la Vila
 77. Mora d'Ebret: Casa Consistorial
 78. Navarcles: Casa de la Vila
 79. Òdena: Casa de la Vila i rotonda Pla d'Òdena
 80. Olesa de Montserrat: Torre del Rellotge
 81. Olot: Plaça Clarà
 82. Palamós: Casa de la Vila i indrets institucionals del municipi
 83. Palau-Solità i Plegamans: Edificis municipals
 84. Palma de Mallorca: Castell de Bellver
 85. Pals: Vaixell de la rotonda sud
 86. Parets del Vallès: Casa de la Vila
 87. Pineda de Mar: Casa de la Vila
 88. Polinyà: Porxada de la Plaça de la Vila i reproducció de la bomba de l'Avinguda de Sentmenat
 89. Port de la Selva: Església de la Nostra Senyora de les Neus
 90. Premià de Dalt: Casa Consistorial i xemeneia de la fàbrica
 91. Premià de Mar: Casa de la Vila
 92. Puigcerdà: Casa de la Vila i Campanar de Santa Maria
 93. Reus: Gaudí Centre
 94. Riera de Gaià: Casa de la Vila
 95. Ripoll: Casa de la Vila
 96. Roda de Berà: Casa de la Vila
 97. Roses: Casa de la Vila
 98. Rosselló: Casa de la Vila
 99. Rubí: Casa Consistorial
 100. Sallent: Casa de la Vila
 101. Salou: Casa Consistorial
 102. Sant Adrià de Besòs: Casa de la Vila
 103. Sant Bartomeu del Grau: Casa de la Vila
 104. Sant Cugat del Vallès: Casa de la Vila
 105. Sant Feliu de Guíxols: Arc de Sant Benet
 106. Sant Feliu de Pallerols: Casa de la Vila
 107. Sant Hilari Sacalm: Font de la Plaça Gravalosa
 108. Sant Jaume d'Enveja: Pont Lo Passador
 109. Sant Llorenç d'Hortons: Casa de la Vila
 110. Sant Pere de Ribes: Casa de la Vila i edifici institucional de la Vinya d'en Petaca
 111. Sant Pol de Mar: Casa de la Vila
 112. Sant Sadurní d'Anoia: Casa de la Vila
 113. Sant Vicenç de Montalt: Rotondes Nacional II i sortida autopista
 114. Sant Vicenç de Taüll: Església de Sant Climent de Taüll
 115. Santa Bàrbara: Rotonda de les Tradicions Planeres
 116. Santa Margarida i el Monjos: Casa de la Vila
 117. Santa Margarida de Palautordera: Casa de la Vila
 118. Sarrià de Ter: Casa de la Vila
 119. Sitges: Església de Sant Sebastià
 120. Solsona: Casa de la Ciutat
 121. Soses: Casa de la Vila
 122. Suria: Casa de la Vila
 123. Taradell: Centre Cultural Can Costa
 124. Tarragona: Palau Municipal, Torre dels Vents i Edifici Jove Kesse
 125. Tarragona: Palau de la Diputació de Tarragona
 126. Terrassa: Casa de la Vila i Monument a la Dona Treballadora
 127. Torredembarra: Casa de la Vila
 128. Torrefarrera: Casa de la Vila
 129. Torrelles de Foix: Espais municipals
 130. Tortosa: Casa de la Vila
 131. Vallgorguina: Casa de la Vila
 132. Vielha e Mijaran : Casa de la Vila
 133. Vila-rodona: Columbari Romà i llum entrada poble
 134. Vila-seca: Casa de la Vila
 135. Vilanova del Camí: Casa de la Vila
 136. Vilanova i la Geltrú: Casa de la Vila
 137. Vilaplana: Casa de la Vila
 138. Vilassar de Mar: Casa de la Vila


Alguns ajuntaments i institucions que per diferents motius no compten amb equip d'il·luminació, s'adhereixen a la campanya amb altres accions i fent-ne difusió a les seves xarxes socials:

· Bolvir
· Borredà
· Castellgalí
· Celrà
· Consorci de la Colònia Güell
· Diputació de Girona
· Eivissa
· El Vendrell
· Girona
· Granollers
· Moià
· Pallejà

· Sabadell
· Sant Celoni

· Santa Coloma de Cervelló
· Santa Coloma de Gramenet
· Tàrrega
· Tordera
· Torroella de Montgrí
· Viladrau
· Vilafranca del Penedès

Si sou d'un ajuntament, organisme o institució interessada en col·laborar en aquesta campanya de sensibilització social, si us plau, contacteu amb nosaltres en el correu electrònic catalunyadeblau@fibromialgia.cat per tal de donar visibilitat al vostre gest solidari.

Si us heu adherit a la campanya, o si voleu col·laborar donant-li VISIBILITAT, els agrairíem en facin difusió a les seves webs i/o xarxes socials:

- Fent servir algunes de les etiquetes/hashtags que utilitzarem per a les comunicacions a les xarxes:
#CatalunyadeBlau #DiaMundialFibromiàlgia #DiaMundialFibromiàlgia_SFCem #DiaMundialSFCem #WorldMEDay #DiaMundialFMiSFCem #GlobalVoiceForME #Fibromiàlgia #SFCem #SQM #EHS #SSC #VISIBILITAT #12M

- etiquetant o citant les associacion promotores, per tal de poder difondre-ho a les webs i xarxes socials, com també a les persones associades a les nostres organitzacions:

 

  ACAF SSC        Plataforma FAMILIARS FM-SFC-SQM
Web

fibromialgia.cat

  Web

plataformafamiliars.org

Facebook

facebook.com/ACAF.ssc

  Facebook

fb.com/familiars.fmsfcsqm

Twitter

twitter.com/ACAFssc

  Twitter

twitter.com/familiarsfmsfc

Instagram

instagram.com/acaf.ssc

  Instagram

instagram.com/familiars.fmsfc

YouTube

linkedin.com/in/acafssc

     
YouTube

youtube.com/@ACAFssc

   

 

Gràcies per la vostra col·laboració!

 

 

#WorldMEDay

WorldMEDay

Tant la Plataforma Familiars FM-SFC-SQM com l'ACAF som entitats fundadores de la World Alliance for ME, una aliança única d'organitzacions de Síndrome de Fatiga Cronica / Encefalomielitis Miàlgica d'arreu del món. Les associacions i fundacions membres són entitats nacionals representants de persones afectades, que treballen juntes per aconseguir un canvi per a les persones amb SFC/EM a nivell nacional i internacional.

La World Alliance for ME és un espai de comunicació global perquè les organitzacions comparteixin el coneixement, l'experiència i els reptes a què s'enfronten als seus països. Tenint present que l'enfocament del tractament i la investigació de la SFC/EM varia àmpliament a tot el món, l'Aliança prioritza l'espai per fomentar la comunicació i l'aprenentatge mutu.

El 12 de maig, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de la malaltia, es llençarà la campanya global #GlobalVoiceForME (Veu Global per Mi), amb l'objectiu de compartir l'experiència de les persones afectades, del que suposa viure amb una malaltia tan incapacitant i amb poc reconeixement com la SFC/EM.

Com a part de la campanya, es proposa a persones afectades que dissenyin el seu propi cartell, explicant i donant visibilidad a la seva vivència amb la malaltia, per enviar un missatge social que pugui ajudar altres persones afectades i/o del seu entorn, i a persones que treballen o conviuen amb una persona afectada, fent difusió d'aquests cartells a les xarxes socials i compartir la seva experiència. El cartell és personalitzable amb textos, imatges, etc.

WorldMEDay #GlobalVoiceForME

 

Per veure totes les accions que pots prendre per col·laborar en aquesta campanya
segueix el següent enllaç:

https://worldmealliance.org/worldmeday/

 

 

 

CAMPANYES - EDICIONS ANTERIORS

#CatalunyadeBlau 2023

CatalunyadeBlau 2023

Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de les malalties, un any més, juntament a la Plataforma de Familiars FM-SFC-SQM, promovem la campanya de conscienciació i sensibilització social #CatalunyadeBlau, per tal que s'il·luminin de color blau fosc molts indrets del país, com també altres territoris dels Països Catalans, per donar visibilitat a les malalties i en solidaritat amb les persones afectades.

Enguany esperem superar las més de 100 adhesions que va tenir #CatalunyadeBlau l'any anterior. Aquest any 2023 ja han confirmat la seva participació els següents municipis i institucions de les 41 comarques i de l'Aran, com també d'altres indrets dels Països Catalans (el llistat s'anirà actualitzant a mesura que rebem les confirmacions):

 1. Abrera: Casa de la Vila
 2. Amposta: Mercat Municipal
 3. Andorra La Vella: Campanar de l’església de Sant Esteve
 4. Arbúcies: Can Delfí (actual Casa de la Vila)
 5. Arenys de Mar: Casa de la Vila
 6. Argentona: Campanar de l'església de Sant Julià
 7. Badalona: edifici Capitania del Port de Badalona
 8. Balaguer: Paeria de Balaguer
 9. Banyeres del Penedès: Casa Consistorial
 10. Banyoles: Casa de la Vila
 11. Barberà del Vallès: Casa de la Vila
 12. Barcelona: Casa de la Ciutat
 13. Barcelona: Centre Comercial Diagonal Mar
 14. Barcelona: Centre Comercial Les Arenes
 15. Barcelona: Gran Teatre del Liceu
 16. Barcelona: Museu Marítim i Muralles de les Drassanes
 17. Barcelona: Palau de la Generalitat
 18. Barcelona: Palau Robert
 19. Barcelona: Teatre Nacional de Catalunya
 20. Barcelona: Torre de Collserola
 21. Barcelona: Torre Glòries
 22. Barcelona: Universitat de Barcelona (Edifici Històric)
 23. Bellcaire d'Urgell: Casa de la Vila
 24. Bellver de Cerdanya: Muralla
 25. Bellpuig d'Urgell: Edifici municipal
 26. Besalú: Casa de la Vila
 27. Begues: Casa Consistorial
 28. Begur: Castell de Begur i l'Església de Sant Esteve d'Esclanyà
 29. Berga: Casa de la Vila
 30. Blanes: Casa Consistorial
 31. Bolvir: Casa Consistorial
 32. Cabra del Camp: Casa de la Vila
 33. Cabrils: Casa de la Vila
 34. Calafell: Castell de Calafell
 35. Caldes d'Estrac: Casa de la Vila
 36. Caldes de Malavella: Estàtua de la rotonda d'entrada al municipi
 37. Calella: Casa de la Vila
 38. Cambrils: Fanals blaus a la Platja del Regueral
 39. Calonge i Sant Antoni: Indrets emblemàtics del municipi
 40. Canet de Mar: Biblioteca Pere Gual, La Masoveria i altres edificis municipals
 41. Canovelles: Centre Cultural, Teatre-Auditori i font de la Plaça Núria Miralles
 42. Castell-Platja d'Aro: Casa de la Vila
 43. Castellar del Vallès: Rotonda de Castellar
 44. Castelldefels: Casa de la Vila i font de l’Avinguda de La Pineda
 45. Celrà: Teatre Municipal
 46. Cervera: Campanar de l’església de Santa Maria de Cervera
 47. Cistella: Casa de la Vila
 48. Ciutadella de Menorca: Antic Palau del Governador (actual Casa de la Vila)
 49. Cornellà de Llobregat: Casa Consistorial i Torre de la Miranda
 50. Creixell: Casa de la Vila
 51. Cubelles: Castell de Cubelles
 52. Cunit: Casa de la Vila
 53. Deltebre: Pont Lo Passador
 54. Eivissa: Passeig de Vara de Rey
 55. El Vendrell: Campanar de l'església del Vendrell
 56. Falset: Casa de la Vila
 57. Figueres: Teatre Municipal El Jardí
 58. Gandesa: Casa de la Vila
 59. Gavà: Ésser del Mil·lenni
 60. Gelida: Campanar de l'església
 61. Gualta: Casa de la Vila
 62. Guissona: Casa de la Vila
 63. Hospitalet de Llobregat: Casa de la Vila
 64. Igualada: Casa de la Vila
 65. Juncosa de Montmell: Casa Consistorial
 66. L'Aldea: Casa de la Vila
 67. L'Ametlla del Vallès: Casa Consistorial
 68. L'Arboç: Casa Consistorial
 69. La Bisbal del Penedès: Casa Consistorial
 70. La Garriga: Casa Consistorial
 71. La Pobla de Lillet: Casa de la Vila
 72. La Ràpita: Església Nova
 73. La Seu d'Urgell: Casa de la Vila
 74. Les Borges Blanques: Palau del Marquès d'Olivart (actual Casa de la Vila)
 75. Lleida: Ponts i Paeria de Lleida
 76. Lloret de Mar: Casa Consistorial
 77. Malgrat de Mar: Lletres gegants del municipi
 78. Manresa: Casa de la Vila
 79. Martorell: Pont Anoia
 80. Matadepera: Casa de la Vila
 81. Mataró: Casa de la Vila
 82. Mollet del Vallès: Museu Abelló
 83. Mont-roig del Camp: Casa de Cultura i rotonda entrada Miami Platja
 84. Montblanc: Muralla de Montblanc
 85. Montgat: Casa de la Vila
 86. Mora d'Ebre: Casa Consistorial
 87. Navarcles: Casa de la Vila
 88. Olesa de Bonesvalls: Casa de la Vila
 89. Olesa de Montserrat: Torre del Rellotge
 90. Olot: Plaça Clarà
 91. Palafrugell: Casa de la Vila
 92. Palamós: Casa de la Vila i indrets institucionals del municipi
 93. Palau d’Anglesola: Campanar de l’església de Sant Joan Baptista i Casa de la Vila
 94. Palau-solità i Plegamans: Casa de la Vila
 95. Palma de Mallorca: Caixa Fòrum
 96. Palma de Mallorca: Cort
 97. Pals: Vaixell de la rotonda sud
 98. Parets del Vallès: Casa de la Vila
 99. Piera: Entrades del municipi
 100. Pineda: Lletres del municipi al Passeig de Mar
 101. Polinyà: Porxada de la Plaça de la Vila i reproducció de la bomba de l'Avinguda de Sentmenat
 102. Port de la Selva: Església de la Nostra Senyora de les Neus
 103. Premià de Dalt: Casa Consistorial i xemeneia de la fàbrica
 104. Puigcerdà: Casa de la Vila i Campanar de Santa Maria
 105. Reus: Gaudí Centre i fonts de la ciutat
 106. Ripoll: Casa de la Vila
 107. Riudoms: Casa de la Vila
 108. Roda de Berà: Casa de la Vila
 109. Roses: Casa Consistorial
 110. Rubí: Casa Consistorial
 111. Sabadell: Casa de la Vila
 112. Sallent: Casa de la Vila
 113. Salou: Casa Consistorial
 114. Sant Adrià de Besòs: Casa de la Vila
 115. Sant Bartomeu del Grau: Casa de la Vila
 116. Sant Cebrià de Vallalta: Església de Sant Cebrià
 117. Sant Cugat del Vallès: Casa de la Vila
 118. Sant Hilari Sacalm: Espai municipal
 119. Sant Llorenç d'Hortons: Casa Consistorial
 120. Sant Martí Sarroca: Casa Consistorial
 121. Sant Pere de Ribes: Casa de la Vila i edifici institucional de la Vinya d’en Petaca
 122. Sant Pere de Riudebitlles: Casa de la Vila
 123. Sant Sadurní d'Anoia: Casa de la Vila
 124. Sant Vicenç de Montalt: Rotondes del Pont de la Xata i Can Muntaner
 125. Sant Vicenç de Taüll: Església de Sant Climent de Taüll
 126. Santa Coloma de Gramenet: Casa de la Vila
 127. Santa Margarida i els Monjos: Biblioteca Municipal
 128. Santa Maria de Palautordera: Casa de la Vila
 129. Santa Oliva: Casa Consistorial
 130. Santpedor: Capella de Sant Andreu
 131. Sarral: Casa de la Vila
 132. Sarrià de Ter: Casa de la Vila
 133. Sentmenat: Casa de la Vila
 134. Sitges: Església de Sant Sebastià
 135. Solsona: Casa de la Ciutat
 136. Sort: Església de Sort
 137. Súria: Casa de la Vila
 138. Taradell: Dipòsit de Can Costa
 139. Tarragona: Palau Municipal, Torre dels Vents i Edifici Jove Kesse
 140. Tàrrega: Font del Pati
 141. Terrassa: Casa de la Vila
 142. Tordera: Fonts de la Plaça de la Concòrdia
 143. Tortosa: Pont de Tortosa
 144. Torrelles de Foix: indrets del municipi
 145. Tossa de Mar: Museu Municipal de Tossa (MMdT)
 146. Tremp: Casa Consistorial i dues rotondes del municipi
 147. Vallirana: Casa de la Vila
 148. Vielha e Mijaran: Campanar de l'església de Sant Miquel
 149. Vic: Casa de la Vila
 150. Vila-seca: Casa Consistorial
 151. Viladrau: Casa de la Vila engalanada de blau
 152. Vilanova del Camí: Casa de la Vila
 153. Vilanova i la Geltrú: Casa de la Vila
 154. Vilaplana: Casa de la Vila
 155. Vilassar de Mar: Casa de la Vila


Alguns ajuntaments i institucions que per diferents motius no compten amb equip d'il·luminació, s'adhereixen a la campanya amb altres accions i fent-ne difusió a les seves xarxes socials:

· La Bisbal d'Empordà
· Borredà
· Cadaqués
· Canyelles
· Consorci de la Colònia Güell
· Diputació de Barcelona
· Diputació de Girona
· Diputació de Tarragona
· Esparreguera
· Girona
· Manlleu

· Martorelles
· Moià

· Palau de la Música Catalana
· Pallejà
· Sant Celoni
· Sant Feliu de Guíxols
· Sant Miquel de Balenyà
· Sant Pol de Mar
· Santa Coloma de Cervelló
· Torelló

Alguns municipis i institucions d'Espanya, en resposta a la nostra crida, també han volgut donar visibilitat a la seva solidaritat amb el nostre col·lectiu i s'il·luminaran de blau el 12 de maig:

· Congrés dels Diputats (Madrid)
· Málaga: Ajuntament
· Palau del Senat (Madrid)

 

Si sou d'un ajuntament, organisme o institució interessada en col·laborar en aquesta campanya de sensibilització social, si us plau, contacteu amb nosaltres en el correu electrònic catalunyadeblau@fibromialgia.cat per tal de donar visibilitat al vostre gest solidari.

Si us heu adherit a la campanya, o si voleu col·laborar donant-li VISIBILITAT, els agrairíem en facin difusió a les seves webs i/o xarxes socials:

- Fent servir algunes de les etiquetes/hashtags que utilitzarem per a les comunicacions a les xarxes:
#CatalunyadeBlau #DiaMundialFMiSFC #DiaMundialSSC #DiaMundialFibromiàlgia #WorldMEDay #Fibromiàlgia #SFCem #SQM #EHS #SSC #VISIBILITAT #12M

-etiquetant o citant les associacion promotores, per tal de poder difondre-ho a les webs i xarxes socials, com també a les persones associades a les nostres organitzacions:

 

  ACAF SSC        Plataforma FAMILIARS FM-SFC-SQM
Web

fibromialgia.cat

  Web

plataformafamiliars.org

Facebook

facebook.com/ACAF.ssc

  Facebook

fb.com/familiars.fmsfcsqm

Twitter

twitter.com/ACAFssc

  Twitter

twitter.com/familiarsfmsfc

Instagram

instagram.com/acaf.ssc

  Instagram

instagram.com/familiars.fmsfc

YouTube

youtube.com/@ACAFssc

   

 

Gràcies per la vostra col·laboració!  

 

#WorldMEDay

WorldMEDay

Tant la Plataforma Familiars FM-SFC-SQM com l'ACAF som entitats fundadores de la World Alliance for ME, una aliança única d'organitzacions de Síndrome de Fatiga Cronica / Encefalomielitis Miàlgica d'arreu del món. Les associacions i fundacions membres són entitats nacionals representants de persones afectades, que treballen juntes per aconseguir un canvi per a les persones amb SFC/EM a nivell nacional i internacional.

La World Alliance for ME és un espai de comunicació global perquè les organitzacions comparteixin el coneixement, l'experiència i els reptes a què s'enfronten als seus països. Tenint present que l'enfocament del tractament i la investigació de la SFC/EM varia àmpliament a tot el món, l'Aliança prioritza l'espai per fomentar la comunicació i l'aprenentatge mutu.

El 12 de maig, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de la malaltia, s'ha llençat la campanya global #LearnFromME (AprènDeMi), amb l'objectiu de compartir l'experiència de les persones afectades, del que s'aprèn amb una malaltia tan incapacitant i amb poc reconeixement com la SFC/EM.

Com a part de la campanya, es proposa a les persones afectades que dissenyin el seu propi cartell, explicant què han après en la seva convivència amb la malaltia que pugui ajudar altres persones afectades i/o del seu entorn, i a persones que treballen o conviuen amb una persona afectada, per després penjar aquests cartells a les xarxes socials i compartir la seva experiència. Els cartells es poden personalitzar, i s'han preparat plantilles en diferents llengües, també en català.

WorldMEDay AprenDeMi

Per veure totes les accions que pots prendre per col·laborar en aquesta campanya segueix el següent enllaç:

https://worldmealliance.org/worldmeday/

 

#CatalunyadeBlau 2022

CatalunyadeBlau 2022

L'any 2022, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de les malalties, juntament amb la Plataforma de Familiars FM-SFC-SQM, vam promoure la campanya de conscienciació i sensibilització social #CatalunyadeBlau, per il·luminar molts indrets del país, com també dels Països Catalans, de color blau fosc, a fi de donar visibilitat a les malalties i en solidaritat amb les persones afectades. En alguns municipis on no disposaven d'il·luminació, també es solidaritzaren amb accions diverses (llaços, pancartes, ressò les xarxes socials...).

L'any 2022 es va comptar amb més de 100 adhesions de les 41 comarques de Catalunya i de l'Aran, com també d'Andorra, Palma de Mallorca, Ciutadella de Menorca i Eivissa. A petició d'ambdues organitzacions també es van il·luminar de blau el Congreso de los Diputados i el Senado a Madrid.

La llista de municipis i institucions adherides l'any 2022 és la següent:

· Amposta: Mercat Municipal
· Andorra la Vella: Església de Sant Esteve

· Arbúcies: Edifici de Can Delfí
· Arenys de Mar: Casa de la Vila
· Balaguer: Paeria de Balaguer
· Banyoles: Casa de la Vila
· Barcelona: Basílica de la Sagrada Família
· Barcelona: Casa de la Ciutat
· Barcelona: Centre Comercial Les Arenes
· Barcelona: Diputació de Barcelona (Edifici Can Serra)
· Barcelona: Fonts de la ciutat
· Barcelona: Gran Teatre del Liceu
· Barcelona: Museu Marítim i Muralles de les Drassanes
· Barcelona: Palau de la Generalitat
· Barcelona: Palau Robert
· Barcelona: Teatre Nacional de Catalunya
· Barcelona: Temple del Sagrat Cor del Tibidabo
· Barcelona: Torre Glòries
· Begues: Casa Consistorial
· Begur: Castell de Begur i esglèsia de Sant Esteve d'Esclanyà
· Bellcaire d'Urgell: Casa de la Vila
· Bellpuig: Casa de la Vila
· Berga: Casa de la Vila
· Besalú: Casa de la Vila
· Blanes: Casa Consistorial
· Cabra del Camp: Plaça de l'Ajuntament
· Calafell: Castell de Calafell
· Caldes de Malavella: Font
· Canet de Mar: Casa de la Vila, Biblioteca Pere Gual i Pujadas, La Masoveria (CC Vil·la Florida)
· Canovelles: Centre Cultural, Edifici del Teatre-Auditori i la Font de la Plaça Núria Miralles
· Castellar del Vallès: Rotonda de Castellar
· Castelldefels: Casa de la Vila i font de l’Avinguda de La Pineda
· Cervera: Campanar de l’església de Santa Maria de Cervera
· Cistella: Església de Santa Maria de Cistella
· Ciutadella de Menorca: Ajuntament - antic Palau del Governador
· Cornellà de Llobregat: Torre de la Miranda
· Cubelles: Església i Castell de Cubelles
· Cunit: Casa de la Vila
· Deltebre: Pont "Lo Passador"
· Eivissa: Passeig de Vara de Rey
· El Vendrell: Campanar de l'església del Vendrell
· Esparreguera: Casa de la Vila
· Falset: Casa de la Vila
· Figueres: Teatre Municipal El Jardí
· Gandesa: Casa de la Vila
· Gavà: Ésser del Mil·leni
· Gelida: Casa Consistorial
· Girona: Palau de la Diputació de Girona
· Gualta: Casa Consistorial
· Guissona: Casa de la Vila
· Hospitalet de Llobregat: Casa de la Vila
· Igualada: Casa de la Vila
· L'Ametlla del Vallès: Casa Consistorial
· La Bisbal del Penedès: Casa Consistorial
· La Garriga: Casa Consistorial
· La Seu d'Urgell: Casa de la Vila
· Les Borges Blanques: Palau dels Marquesos d'Olivart
· Lleida: Ponts i Paeria de Lleida
· Lloret de Mar: Casa Consistorial
· Manresa: Casa de la Vila
· Martorell: Pont d'Anoia
· Matadepera: Indrets emblemàtics del municipi
· Mataró: Casa de la Vila
· Mollerussa: Casa de la Vila
· Montblanc: Muralles de Montblanc
· Mora d'Ebre: Casa Consistorial
· Olesa de Montserrat: Torre del Rellotge
· Palafrugell: Casa de la Vila
· Palamós: Casa de la Vila i indrets institucionals del municipi
· Palma de Mallorca: Cort
· Pals: Rotonda del Vaixell
· Piera: Rotondes del municipi
· Pobla de Lillet: Casa de la Vila
· Polinyà: Porxada de la Plaça de la Vila i reproducció de la bomba de l'Avinguda de Sentmenat
· Premià de Dalt: Xemeneia de la Fàbrica
· Puigcerdà: Casa de la Vila
· Reus: Font de la Plaça del Nen de les Oques i Gaudí Centre
· Roses: Casa Consistorial
· Ripoll: Casa de la Vila
· Sabadell: Fonts de la ciutat
· Salou: Casa Consistorial
· Sant Adrià de Besòs: Casa Consistorial
· Sant Cugat del Vallès: Casa de la Vila
· Sant Feliu de Guíxols: Arc de Sant Benet
· Sant Hilari Sacalm: Casa de la Vila
· Sant Llorenç d'Hortons: Casa Consistorial
· Sant Pere de Ribes: Castell de Ribes
· Santa Coloma de Gramenet: Fonts de la ciutat
· Santa Margarida i Els Monjos: Biblioteca Municipal
· Santpedor: Capella de Sant Andreu
· Sentmenat: Casa de la Vila
· Sitges: Ermita de Sant Sebastià
· Solsona: Casa de la Ciutat
· Sort: Espai emblemàtic municipal
· Tarragona: Palau Municipal i Torre dels Vents
· Tarragona: Palau de la Diputació de Tarragona
· Tàrrega: Font del Pati
· Terrassa: Casa de la Vila i Monument a la Dona
· Tordera: Fonts de la Plaça de la Concòrdia
· Tremp: Casa Consistorial
· Vall de Boí: Església de Sant Climent de Taüll
· Vic: Casa de la Vila
· Vielha e Mijaran: Campanar de l'església de Sant Miquel
· Vila-seca: Casa Consistorial
· Viladecans: Casa de la Vila


Alguns ajuntaments i institucions que per diferents motius no comptaven amb equip d'il·luminació, s'adheriren a la campanya amb altres accions i fent-ne difusió a les seves xarxes socials:

· Bellver de Cerdanya
· Cadaqués
· Canyelles
· Capellades
· Girona
· Manlleu
· Martorelles
· Moià
· Palau de la Música Catalana
· Roses
· Sant Pol de Mar
· Tossa de Mar
· Viladrau
· Vilanova i la Geltrú


 

 

#WorldMEDay 2022

WorldMEDay

Tant la Plataforma Familiars FM-SFC-SQM com l'ACAF som entitats fundadores de la World Alliance for ME, una aliança única d'organitzacions de Síndrome de Fatiga Cronica / Encefalomielitis Miàlgica d'arreu del món. Les associacions i fundacions membres són entitats nacionals representants de persones afectades, que treballen juntes per aconseguir un canvi per a les persones amb SFC/EM a nivell nacional i internacional.

La World Alliance for ME és un espai de comunicació global perquè les organitzacions comparteixin el coneixement, l'experiència i els reptes a què s'enfronten als seus països. Tenint present que l'enfocament del tractament i la investigació de la SFC/EM varia àmpliament a tot el món, l'Aliança prioritza l'espai per fomentar la comunicació i l'aprenentatge mutu.

El 12 de maig, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de la malaltia, s'ha llençat la campanya global #LearnFromME (AprènDeMi), amb l'objectiu de compartir l'experiència de les persones afectades, del que s'aprèn amb una malaltia tan incapacitant i amb poc reconeixement com la SFC/EM.

WorldMEDay

Com a part de la campanya, es proposa a les persones afectades que dissenyin el seu propi cartell, explicant què han après en la seva convivència amb la malaltia que pugui ajudar altres persones afectades i/o del seu entorn, i a persones que treballen o conviuen amb una persona afectada, per després penjar aquests cartells a les xarxes socials i compartir la seva experiència. Els cartells es poden personalitzar, i s'han preparat plantilles en diferents llengües, també en català.

WorldMEDay AprenDeMi

Per veure totes les accions que pots prendre per col·laborar en aquesta campanya segueix el següent enllaç:

https://worldmealliance.org/worldmeday/

 

 

#CatalunyadeBlau 2021

#CatalunyadeBlau

L'any 2021, tot i la situació sanitària del país, la solidaritat de molts municipis i institucions de Catalunya es va poder veure amb l'adhesió a la campanya de sensibilització social, entre d'altres, dels següents municipis i institucions:

Amposta, Artés, Balaguer, Banyeres del Penedès, Banyoles, Barcelona, Bellpuig, Berga, Besalú, Calaf, Calafell, Callús, Capellades, Cardona, Cassà de la Selva, Castellar del Vallès, Celrà, Cervera, Cornellà de Llobregat, Cubelles, Deltebre, El Pont de Suert, El Vendrell, Falset, Figueres, Girona, Hospitalet de Llobregat, Igualada, L'Ametlla del Vallès, L'Arboç, La Bisbal d’Empordà, La Bisbal del Penedès, La Roca del Vallès, La Vall de Boí, La Seu d'Urgell, Les Borges Blanques, Linyola, Lleida, Malgrat de Mar, Manlleu, Manresa, Masquefa, Mataró, Moià, Molins de Rei, Mollerussa, Montblanc, Montmell, Móra d'Ebre, Navarcles, Navàs, Òdena, Olèrdola, Olesa de Montserrat, Olot, Palafrugell, Palamós, Palau-solità i Plegamans, Piera, Puigcerdà, Reus, Ripoll, Roda de Berà, Sabadell, Sallent, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Llorenç d'Hortons, Sant Martí Sarroca, Sant Miquel de Balenyà, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní d’Anoia, Santa Bàrbara, Santa Coloma de Farners, Santa Margarida i els Monjos, Santa Oliva, Santpedor, Sarral, Sitges, Solsona, Sort, Súria, Tarragona, Tàrrega, Terrassa, Torrelavit, Torroella de Montgrí, Tortosa, Tremp, Valls, Vic, Vielha e Mijaran, Vilanova del Camí, Vilanova i la Geltrú

Gran Teatre del Liceu, Teatre Nacional de Catalunya, Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Tarragona
Palau de la Generalitat i Palau Robert - Generalitat de Catalunya

També es va adherir el Centre Comercial Arenas de Barcelona

 

#CatalunyadeBlau
#DiaMundialFibromiàlgia #DiaMundialFMiSFC #DiaMundialSSC
#Fibromiàlgia #SFCem #SQM #EHS #SSC #ACAF

 

#CatalunyadeBlau
#CatalunyadeBlau #CatalunyadeBlau
#CatalunyadeBlau
#CatalunyadeBlau #CatalunyadeBlau
#CatalunyadeBlau
#CatalunyadeBlau #CatalunyadeBlau
#CatalunyadeBlau
#CatalunyadeBlau #CatalunyadeBlau
#CatalunyadeBlau
#CatalunyadeBlau #CatalunyadeBlau
#CatalunyadeBlau
#CatalunyadeBlau #CatalunyadeBlau

 

______________________________________

 

L'ACAF és membre de:

Consell Consultiu de Pacients de Catalunya Taula de SSC de Barcelona COCEMFE Barcelona SEFIFAC World ME Alliance

 

 

 

Facebook    Instagram    X    YouTube    LinkedIn    Mastodon


 

              

© ACAF - Associació Catalana d'Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d'altres Síndromes de Sensibilització Central
Avís legal - Política de privacitat